JOUW PLEK IN JOUW FAMILIESYSTEEM

Soms ervaar je bepaalde klachten of word je getriggerd door
✔ bepaalde gebeurtenissen of
✔ in bepaalde situaties of
✔door bepaalde mensen.
Bepaalde thema’s, gedachten, gevoelens, klachten lijken telkens terug te komen op jouw pad……

En op welke manier kun je hier nu naar gaan kijken?
Eén van manieren is vanuit de systeemleer/familie-opstellingen waarbij ik met jou kan gaan kijken naar de positie en de rol die jij inneemt in jouw gezin van herkomst of welke positie jij inneemt t.a.v. jouw klacht of thema.

Hierin kun je verrassende inzichten ervaren t.a.v. jouw klachten/thema of t.a.v. de positie en/of rol in jouw gezin van herkomst.

Bijvoorbeeld: Een vader is door omstandigheden afwezig/niet bereikbaar. Een zoon neemt hierdoor – onbewust- de verantwoordelijkheid van zijn vader over.  Of een dochter gaat zorgen voor haar broertje of zusje omdat moeder dit, om welke reden dan ook, niet kan. Zo zijn er nog legio andere voorbeelden te noemen van gebeurtenissen en/of situaties.

In deze gebeurtenissen of situaties kan een kind vanuit een – onbewust-(overlevings-)mechanisme, een taak/rol/positie op zich nemen die te zwaar of te verantwoordelijk is voor een kind.
En dit onbewuste overlevingsmechanisme neemt een kind mee in zichzelf, in zijn/haar gezin en in het contact met mensen om zich heen. Een kind groeit hier verder mee op. En kan bijvoorbeeld gaan zorgen, pleasen, alle verantwoordelijkheid nemen, op wilskracht maar doorgaan, et cetera…..
Wat hierdoor gebeurd is dat je steeds meer verwijderd raakt van wie je diep van binnen bent; jouw authentieke ZELF.
Sommige mensen hebben zelfs het gevoel dat ze hun bestaansrecht kwijtraken of dat dit bestaansrecht gekoppeld is aan iets…..

Cliënten komen zo bij mij in de praktijk en hebben klachten als: ‘ik heb het gevoel dat ik alleen maar bezig ben met anderen’ OF ‘ik ben constant aan het zorgen’ OF ‘ik voel me verantwoordelijk om iets te doen’ OF ‘ik wil wel minder ballen hoog houden, maar wie doet het dan als ik een bal laat vallen?’
Hierin vraag ik altijd uit naar het gezin van herkomst en het huidige gezin en soms blijkt dat bepaalde thema terugkerend zijn en/of te maken hebben met een overlevingsmechanisme wat ergens in de tijd is ontstaan, maar waar de cliënt nu last van heeft.

Indien je dit wilt, kunnen we dan samen gaan kijken naar de ontstaansgeschiedenis van dit mechanisme en welke gedachten en overtuigingen je hebt gevormd.  Hierin ga je kijken naar en ervaren wat er in een eerste moment is gebeurd, wat je bent gaan geloven over dat moment/die situatie en wat je daarin nodig had en niet hebt gekregen in dat moment.

Want wat je daar in dat moment niet hebt gekregen, ga je ook niet/nooit krijgen van jouw partner, kinderen, werkgever of de omgeving.  En het is ook niet hun taak om jou dit te geven.
Wat hierin belangrijk is, is dat jij de liefde voor jezelf kunt laten groeien en kunt zorgen voor JEZELF; leren dat jij JEZELF kunt voorzien in jouw eigen behoeften.
Want hierdoor kan een leegte, een gemis gevuld worden en kan transformatie en heling plaats vinden IN JEZELF.
Jij bent namelijk verantwoordelijk voor JEZELF en niet voor de wereld om je heen.
En als je hierin ervaart dat jij JEZELF kunt geven wat jij nodig hebt, dan kun je ook ECHT ZIJN wie JIJ bent.
En op de juiste plek in jouw familiesysteem (blijven) staan.
En ga maar eens ervaren hoe dit anders voelt voor jou!!

Wil je meer informatie hoe ik met jou op deze manier of vele andere manieren jouw pad kan verkennen, neem gerust contact met me op.
Kijk hier voor mijn contactgegevens.

Want dit is JOUW STAP naar ZORGEN VOOR JEZELF !!!

Geplaatst in Blog