Tips om te gronden/te aarden in jezelf


Pieker je veel of denk je veel na? Laat je energie weer vrij stromen

Eén van de uitdagingen van hooggevoelige mensen is de neiging tot veel nadenken en piekeren. Omdat deze maatschappij voornamelijk gericht is op onze verstandelijke vermogens blijven onze creatieve en intuïtieve vermogens vaak liggen en centreert de levensenergie zich voornamelijk rond het hoofd. Omdat er geen uitlaatklep is voor de energie blijft het daar hangen en creëren we er voornamelijk gedachten mee die gaan rondcirkelen. In dit artikel wil ik je wat tips aanreiken om je energie door je hele lichaam en wezen te laten stromen (ook wel aarden of gronden genaamd). Er zijn al heel wat praktische hulpmiddelen voor bekend, maar het mooiste is natuurlijk als je die op den duur niet meer nodig hebt doordat je energie moeiteloos overal stroomt en je zo één geheel met jezelf bent.

Praktische (tijdelijke) hulpmiddelen
De meest bekende manier om jezelf uit je hoofd te halen en je energie zo overal te laten stromen is een visualisatie of meditatie. Via mijn praktijk Prisma bied ik visualisaties en meditaties aan.  En via Google zijn er varianten te vinden. Daarnaast zijn er verschillende edelstenen en andere praktische voorwerpen die eigenschappen bezitten voor meer doorstroming. Dit zijn allemaal externe hulpmiddelen die vaak tijdelijk werken en prima als extra ondersteuning kunnen worden ingezet. Zorg er ondertussen voor dat je jezelf in al je diversiteit voorziet van energie, aandacht en voeding. Hoe meer aandacht je geeft aan jouw unieke en totale ZIJN, hoe meer je het ook echt zult ervaren en leven zodat je zelf de bron wordt waardoor energie door je hele lichaam en wezen stroomt.

Voed jezelf
In het artikel over de vier typen van intelligentie wat hieronder te lezen is, staat beschreven hoe deze vier gebieden allemaal hun eigen vermogens hebben. Daarom is het belangrijk alle gebieden in jezelf regelmatig aandacht te geven, op te zoeken in jezelf en indien nodig te helen en te voeden met informatie of ervaringen die bij deze gebieden passen.

Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

Creatieve manieren zoals schilderen, gedichten schrijven, tekenen, moodboard, soulcollage, beeldhouwen en schrijven kunnen je verzorgen, helen en voeden.
Het is bijvoorbeeld effectief om:
• Emoties voor jezelf helder te krijgen . Wanneer je ze vorm geeft maak je emoties letterlijk zichtbaar voor jezelf.
• Je emoties een plaats te geven door aandacht, beleven en helen.
• Jouw visie op het leven en jouw unieke doel in je leven te laten zien/helder te krijgen. Gebruik je fantasie om jouw visie en jouw doel met de wereld te delen!

Informatieve voeding zoals het lezen van boeken die aansluiten bij je visie, biografieën van mensen die je interessant vindt, het bezoeken van lezingen van inspirerende mensen:
• Het bekrachtigt wie je bent
• Inspireert je pad in het leven
• Laat je nieuwe mogelijkheden zien

Ga samen met een coach en/of therapeut aan de slag met jezelf.
Gun jezelf de ruimte om te onderzoeken wie je bent, wat je talenten zijn, welke hulpbronnen jij in je hebt en wat jij écht in je leven wilt/wat belangrijk voor je is.
• Het geeft verdieping aan je leven en missie
• Je krijgt meer grip op je eigen leven en koers
• Het brengt in balans wat uit balans was


De vier typen van intelligentie

 

 

 

Wist je dat er vier typen van intelligentie bestaan?
De meest bekende is het IQ maar daarnaast zijn er ook nog het FQ, EQ en SQ.

We verwarren vaak de mate van rationele intelligentie, ook wel IQ genaamd, met je waarde als mens. Op zich niet vreemd in een maatschappij waar we vooral gericht zijn op de vermogens die daarbij horen zoals redeneren, plannen, vinden van oplossingen, rekenen en talen. Maar het is natuurlijk wel een heel eenzijdig beeld van de mens dat zoveel meer omvat dan alleen het IQ!

Andere intelligenties
Hooggevoelige mensen hebben dit maar al te vaak ondervonden. Velen hebben te maken (gehad) met onbegrip voor hun empathische en intuïtieve vermogens. Mondjesmaat komt er meer aandacht voor deze vermogens als het tenminste niet al direct de zweverige hoek in getorpedeerd wordt. Naast het IQ (intelligentiequotiënt) begint er ook meer inzicht te komen in intelligenties op andere terreinen zoals zelfkennis, inzicht in je emoties, empathisch en intuïtieve vermogens, het volgen van een innerlijke leiding.

Fysieke Intelligentie: FQ
We starten met het FQ, de fysieke intelligentie. Deze wat miskende vorm van intelligentie is van essentieel belang. Je lichaam is je voertuig waardoor je mens kunt zijn. Het is de basis waardoor alle andere intelligenties kunnen functioneren in de materie: je IQ, je EQ en je SQ. Je FQ handelt uit een overlevingsdrang en signaleert wanneer je lichaam voedsel nodig heeft, wanneer je iets prettigs of juist niet prettigs meemaakt (vlinders in je buik, buikpijn bij spanning) en wanneer het rust nodig heeft. Deze intelligentie vormt meteen ook de meest belangrijke uitdaging voor veel hooggevoelige mensen. Jouw eigen basisbehoeften als eten, waarschuwingssignalen in je lichaam over bepaalde mensen/situaties, voldoende rust en aanwezig zijn in je lichaam staan meestal niet op de eerste plaats. Wanneer je je hier bewust van bent en je jezelf traint in het luisteren naar je lichaam hoeft dit zeker geen uitdaging te blijven!

Rationele intelligentie: IQ
De rationele intelligentie, het IQ is algemeen bekend en zorgt ervoor dat je logische en strategische problemen kunt oplossen. Het is het vermogen om rechtlijnig, in reeksen en objectief te kunnen denken. Het is in tegenstelling tot de andere intelligenties gangbaar om deze te testen. Een IQ tussen de 90 en 110 wordt als gemiddeld beschouwd.

Emotionele intelligentie: EQ
Het EQ heeft betrekking op je emotionele intelligentie. Hierbij gaat het om vermogens als omgaan met en bewust zijn van je emoties door middel van expressie, zelfkennis en empathisch vermogen. Omdat dit gerelateerd is aan je persoonlijke beleving is het lastiger te meten. Zo zullen we als mensen al snel ervaren dat de één wat makkelijker in de omgang is dan de ander. Immers, wie zich bewust is van zijn emoties zal ze minder snel klakkeloos op een ander projecteren. Het subjectieve hiervan is dat we dit ook al snel ervaren wanneer we een klik met een ander voelen.
Voor hooggevoelige mensen brengt het EQ zowel talenten zoals expressie via creativiteit, zelfkennis via zelfreflectie en empathisch vermogen alsook uitdagingen zoals eigen emoties in balans brengen, onderscheid maken tussen je eigen emoties en die van de ander en bij jezelf blijven ongeacht de emotie van de ander.

Spirituele intelligentie: SQ
Het SQ geeft het vermogen aan te kunnen handelen vanuit zingeving en bezieling. Wie zijn wij werkelijk? Welke levensweg of missie hebben we? Het zoeken naar verbanden alsmede de behoefte tot verbinden komt hier vandaan. Elk mens maakt bewust en onbewust gebruik van deze vorm van intelligentie. Een voorbeeld waarbij het SQ aangesproken wordt is wanneer je behoefte voelt om te bezinnen. Dat kan zijn door een schokkende gebeurtenis of juist doordat er tijdenlang juist helemaal niets gebeurt.
Carolina Bont, auteur van diverse boeken, beschrijft het SQ als ‘het vermogen om fundamentele vragen te stellen’ en ‘inzicht’: in contact staan met je innerlijke hulpbronnen, kennis en de innerlijke leiding kunnen volgen.’
Zelfreflectie, één van de meest in het oog springende talenten van veel hooggevoelige mensen en nieuwetijdskinderen evenals de behoefte om jezelf te blijven ontwikkelen, vind je eveneens bij het SQ terug.

Wil jij; man, vrouw, vader, moeder ook onderzoeken  waarom je zoveel piekert of veel nadenkt? Waarom je zo weinig energie hebt en moe bent? Waarom alles zoveel moeite kost? 
Ga de uitdaging aan en ga met mij op zoek naar jouw creatieve en intuïtieve vermogens, naar jouw talenten, naar jouw hulpbronnen en wat jij écht in je leven wilt/wat belangrijk voor je is.

Neem contact met me op; jij gaat aan de slag met een MEGA transformatie in jouw leven waardoor jij:
• verdieping aan je leven en missie kunt geven
• meer grip op je eigen leven en koers krijgt
• weer in balans brengt wat uit balans was

Neem de stap !!! Ga op zoek naar jouw verborgen schatten. Laat jouw  energie weer vrij stromen !!!!

Voor meer info: Mail of bel mij. Voor contactgegevens zie: www.praktijkprisma.nl

Bronnen:
• Wikipedia
• www.mens-en-gezondheid.infonu.nl
• Marjolein Rikmenspoel – Spirituele Intelligentie

 

Geplaatst in Blog